CARRIAGE HOUSE PHASE I COMPLETION

We are happy to announce the completion of Phase I for our Carriage House Project in Providence, RI! Originally build in 1875, the ground floor space had not been developed and contained remnants from the original horse stalls.

Phase I consists of a flexible gallery/studio space with pivoting walls to allow for more intimate rooms to develop within the larger space. Here are a few detail images of this project...

 

Convergence 

Detail where floor and walls meet. New concrete floor, with radiant heat below, marks the place where static wall and pivot wall connect. Blackened steel frame and hinge outlines this moment of connection.

Pivot Wall

Blackened Steel frames this wall with custom latch to hold in place. 

New / Old

Detail of threshold between new construction and existing remnants of former use.

Oblique Studio New Shop: Opening Party!

As a part of DESIGNWEEK RI and in celebration of DESIGNxRI sponsoring the Providence Design Catalyst Grant, we will be hosting an event at our new shop space, Elmwood Studios.

Please come and see our new space that we share with Studio Endo, Nest Homeware and Work-Shop Design Studio.

Friday, September 25   5-9pm

160 Narragansett Ave  Unit 2  | Providence, RI | 02907

(also there is a map on our Contact page)

 

 

Oblique Studio in Providence Business News

We are excited to have been interviewed by Providence Business News after their attending the final Providence Design Catalyst award ceremony. 

Thanks again to the Providence Design Catalyst Grant Program, DESIGNxRI and all of our sponsors!

PBN Article

 

 

EXPERIMENTATIONS WITH REUSED LATH | .1

Desperately in need of a new fence and gate for our new pup, Nola, we decided this could be the time to do some design and research of how to weave wood. In this case, we didn't have much time and knew that this was temporary, so we built a quick frame and started laying out the lath in patterns. The weave was something that we had been talking about for awhile, but it really started to mean something when we needed some structural support in the long diagonals of lath.

What we like about this version is the view from straight on creates a solid opaqueness, showing texture without revealing what's behind. However, from the oblique perspective, there are glimpses of beyond. 

More versions to come!

Black Stool

Blackened (with fire) stool from douglas fir beam

upload.jpeg
upload.jpeg
upload.jpeg
 These are the offcuts from the Black Table.

These are the offcuts from the Black Table.

Arc Bed

  Working on a new bed commission. 

 134" radius

134" radius

upload.jpeg
upload.jpeg
upload.jpeg
upload.jpeg
upload.jpeg
upload.jpeg
upload.jpeg
upload.jpeg
upload.jpeg
upload.jpeg
upload.jpeg

Table

Dining table built for Asher Israelow Studio. Walnut with brass inlay. 122" x 52" x 30".

Transient
Transient
Transient